Здраве и диета - Medica mente, non medicamentis

  [BG]   RU   EN  
Здраве и диета - Medica mente, non medicamentis

 
Рейтинг: 3.00
(589)
Начало
Здравни новини
Анатомия на човешкото тяло
Заболявания
Онкология
Сърдечно съдови заболявания
Усложнения при диабет
Очни заболявания
Норми при лабораторни анализи
Лекарствен справочник
Лекции за студенти
Amway-каталог
За контакти
Музика

БЛОГ АРХИВ
«« септември 2019 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            Начало
Задачата на медицината е тройна: да пази, да предупреждава, да лекува.. 

 
E-mail
Лекарствени средства за перорална употреба могат да заменят инсулина при рядък неонатален диабет
Изследователите имат много добри новини за повечето хора с поставена диагноза диабет в най-ранна детска възраст. Съществува добра възможност да се премине от инжектиране с инсулин към перорален медикамент. Има и още добри новини: Лицата, които преминат към пероралния медикамент познат като сулфонурея, не изглежда да получават усложненията, които тревожат тези, които приемат инсулин, според двете нови проучвания в изданието на New England Journal of Medicine от 03 август. "При пациентите с диагноза диабет в най-ранна детска възраст обикновено се приема за необходимо инсулиново лечение през целия живот. Забележителното откритие не се изразява само в това, че пациентите могат да спрат инсулина, но и във всеки един случай общото ниво на кръвната захар е било по-ниско, без пациентите да имат проблеми с твърде ниски нива на кръвна захар," казва Dr. Ewan Pearson, водещ автор на едно от проучванията, проведено по време на пребиваването му в Peninsula Medical School in Exeter, Англия. Pearson, в момента учен клиницист в University of Dundee in Scotland, добави, че тези открития са приложими не само за бебета със непосредствено поставена диагноза, но и за всеки с диагноза неонатален диабет. В проучването на Pearson's study е участвал дори 36-годишен, на когото е поставена диагноза диабет в най-ранна детска възраст, който се е повлиял от терапията със сулфонурейни препарати, които са по-стари лекарствени средства, обикновено използвани при лечение на диабет тип 2, понеже стимулират производството на инсулин. "За редките случай на хора, засегнати от неонаталния диабет mellitus, това е чудо," каза Dr. Mark Sperling, автор на придружителна статия в списанието и професор по педиатрия в Children's Hospital of Pittsburgh and the University of Pittsburgh, Pa. Sperling добави, че неонаталния диабет вероятно засяга около един на 100,000 души. Според Pearson , за да се счита за неонатален диабет, болестта трябва да се прояви през първите шест месеца от живота. Всяко едно от проучванията е обръщало внимание на ефекта от сулфонурейните препарати върху лица с диагноза неонатален диабет , с определени генетични мутации
зима
 


Диабетът – свързан с глаукома при жените
Ню Йорк – Жените с диабет тип 2 очевидно са изложени на по-голям риск от развитие на глаукома - очно заболяване, характеризиращо се с повишаване на вътреочно налягане, което при липса на лечение може да доведе до ослепяване. Това плодчетаоткритие е слдствие от анализ на данни, получени от над 76000 участници в Nurses’ Health Study. “Изследването потвърждава теорията, че диабет тип 2 е свързан с по-голям риск от глаукома” - твърди водещият автор от Harvard Medical School в Бостън Dr. Louis R. Pasquale. 

Нискомаслените млечни продукти намаляват риска от диабет при жените
Диета, включваща множество нискомаслени млечни продукти, може да намали риска от появата на диабет тип 2, според данни от ново проучване . Въпреки че поредица от скорошни проучвания предполагат, че високото съдържание на млечни храни в диетата може да намали риска от наднормено тегло или развитието на инсулинова резистентност, броят на изследванията, проучващи връзката между тези фактори и риска от диабет, е оскъден, както отбелязват Dr. Simin Liu от University of California Los Angeles School of Public Health и неговите колеги. По тази причина те са потърсили връзката между диабет тип 2 и диетичните нива на млечните храни и калция при 37183 жени в Women’s Health Study. Общо 1603 жени са развили диабет в хода на проучването, за среден период на проследяване от 10 години. плодчета
С влошаване на затлъстяването се повишава и рискът от смърт при жените
Известно е, че при човека затлъстяването увеличава риска от смърт , а сега нови открития при проучване, проведено върху повече от 90 000 жени сочат, че рискът продължава да расте заедно с увеличаване на степента на затлъстяване. Според думите на ръководителя на изследователския екип Dr. Kathleen McTigue от Университета в Питсбърг, Пенсилвания пред Reuters Health „Не е достатъчно да имаме предвид само факта на затлъстяването", " Необходимо е да се обърне внимание на степента на затлъстяване". В проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association, McTigue и нейните колеги оценяват влиянието на телесното тегло върху риска от смърт при 90185 жени, включени в Women's Health Initiative Observational Study.
Сърдечно-съдовият риск при захарен диабет - равен на остаряване с 15 години
Диабетиците 15 години по-рано от другите хора са изложени на риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване, един от най-опасните убийци в световен мащаб според думите на учен в петък.
В този смисъл 40-годишен човек с диабет е изложен на същия риск от инсулт или инфаркт, както и един здрав човек на 55 години..
"Диабетът определя същия риск от сърдечно-съдово заболяване, както и остаряването с 15 години”, в интервю каза Gillian Booth от Clinical Evaluation Sciences в Торонто. .
Въпреки това тя добави, че не всички диабетици са високорискови.Тези, които са, не достигат висока степен на риск до навлизане в периода между ранните и късните си 40 години..
Диабетът е хронично заболяване, проявяващо се в случаите, когато организмът не произвежда достатъчно инсулин или не го използва ефективно..
Мъжете с диабет обикновено преминават от среднорискова във високорисковата група на около 41-годишна възраст, докато при жените тази възраст е 48. При по-голямата част от населението това се случва 15 години по-късно. .
"Хората, болни от диабет, наистина са с висок риск от развитие на сърдечно заболяване, като съществува тенденция към по-ранна заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания, така че ефектът е твърде значим” добави Booth. .
В изследване, публикувано в Lancet Мedical Journal, Booth и екипът й показаха също,че процентът на коронарните заболявания сред млади хора, болни от диабет, е 12 до 40 пъти по-висок, отколкото при здрави хора.

 

0.0626